top of page
Single Post: Blog_Single_Post_Widget
  • Ossi Valpio

MITÄ VAHVEMMAT JALAT, SEN VAHVEMMAT JUURET

Hei vaan jälleen!

Kiitos kaikille ketkä tsekkas mun ekan postauksen. Palaute on ollut positiivista, ja vaikka teksti olikin aika pitkä, oli se vaan tehtävä kunnolla heti alkuunsa. Nyt kun tiedät, että ei oo helpolla tullut tämä päivä minullekaan, voidaan mennä syvemmälle mun tavoitteiden mukaiseen toimintaan.

Koris on laji, jossa liikutaan nopeilla reaktioajoilla suuntaan jos toiseenkin. Pallo liikkuu nopeasti, ja pelaaja pyrkii pysymään vauhdissa, joskus ajatustakin nopeammin. Sen johdosta pitää liikkuvuuden, tasapainon, voimantuoton, nopeuden sekä meiningin olla jämäkkää ja sulavaa, aina lattiasta ylös. Alan huippujen tekeminen näyttää niin kovin helpolta, ja ehkäpä jopa siksi, että urheilussa vaadittavat perusliikkeet ja ominaisuudet on tapissaan. Perusteita on harjoiteltu PALJON. Mielellään se liikkuminen näyttää siltä, että vasemman ja oikean puolen keskinäinen tanssi on lähes saumatonta. Tässä on ollut suuria haasteita ihan supertähdillä, ja tietty mullakin. Allekirjoittaneella juurikin tuon vasemman polvilumpion jänteen repeämän johdosta. REPS!

Maanantain avaustreeneissä hypin pallon kanssa kuitenkin suorastaan ilosta, koska polvi ei vaivannut, eikä sitä tullut liiemmin ajateltua paitsi vaihdossa. Nautin tosi paljon pelaamisesta, ja oli tosi hyvää pelaajaa molemmilla puolilla kenttää. Pelikunto kesti ihan kohtalaisella tasolla ekan tunnin. Toinen tunti olikin jo hieman vaikeuksien sävyttämää, mutta annettakoon anteeksi. Kyllä se siitä. Ekat koko kentän pelit since 5 vuotta. Hyvä haaste siis meneillään ja startti oli lupaava. Namika smooth! Kättelyemoji.

Mulla on kaksi kaikille varmasti tuttua, ja järkiperäisen universaalia teemaa, mitkä on selkeesti potkineet mua viimeiset 3kk eteenpäin, ehkäpä enemmän kuin koskaan;

  1. Kehittyminen

  2. Tavoitteellisuus

Kehittyminen on sinänsä abstrakti topikki. Mulle se merkkaa tällä hetkellä mahdollisuuksien rajojen työntämistä yhä laajemmalle alueelle, mielen ja liikkeen yhteispelissä. Mun motto onkin - tähtään yli jotta osuisin. Tässä tuleekin se haaste, että kun tähtäät tähtiin, voi pudotus tuntua joskus raa´alta. Ylös nouseminen vaan nopeutuu, kun tietää mitä varten ja missä haluaa kehittyä. Mä haluan kehittyä tosi paljon jaloilla liikkumisessa, ja siinä onkin se suurin edistyminen nähty sitten alkukesän. Se kun voi olla sulle ihan itsestään selvää, että jaloilla noustaan ylös, laskeudutaan alas, kävellään, juostaan, hypitään ja kiipeillään. Mulle noiden steppien uudelleenopettelu on ottanut aimoisan annoksen aikaa nuoruudestani. Se taasen on opettanut paljon maltista.

Siitä pääseekin kätevästi aasin selässä tavoitteisiin.

Kun on selkeä fokuksen kohde ja tavoite, on kehittyminen aika ajoin jopa harppauksenomaista. Tavoitteen täytyy olla sellainen, joka liikuttaa sun tunne-elämää isosti. On hyvä, jos se pelottaa ja kiihottaa mieltä, jopa tyylikkäästi yhtä aikaa. Mun iso, pelottava ja kiihottava tavoite, on ollut treenata kesällä niin fiksusti ja ajatuksella, että syksyllä pelataan korista. Se vaatii pyramidin pohjalla vankkaa rakenteellista kestävyyttä. Mulla se on tarkoittanut kesätreeneissä esim. juoksua ja kävelyä intervalleina. Aluksi aloitin tekemällä kolme minuuttia kevyttä juoksua, jonka perään kahden minuutin ajan kävelyä. Alussa 3x3 minuuttia juoksua tällä kaavalla oli jo paljon. Nyt 5x5 minuuttia on tosi jees. Ja sen huomasi taas koristreeneissä, että juoksua oli tullut tehtyä hyvin tekniikka edellä. Paikat kesti perusjuoksemista, vaikkakin sivuttaisliikkeet puolustuksessa otti nivusiin aika kivasti, varsinkin parina päivänä jälkeenpäin. Siinä onkin sitten seuraavaa malttia vaativaa harjoittelua. Nopeutta jalkatyöhön, ettei mee puolustushommat ihan reisille. Here come the sidestepa, murderer!

Juoksun lisäksi on oheisharjoittelussa paljon lajinomaista, vahvistavaa harjoittelua joka aamu. Ennen treenejä lämpäksi, sekä sopivilla tauoilla töiden lomassa. Joskus pelkkä minuutti siellä ja toinen täällä riittää muuttamaan päivän kulkua. Keho on kuin kitara: Sitä voi oppia soittamaan nuotteja ja lauluja, mutta kun sen virittää ennen soittamista, se soi mitä kauneimmin. Tähän pyrin kaikella tekemisellä. Toiminta edellä. Kaikki hyvät ja edistävät toimenpiteet vie kohti tavoitetta. Jos näet mut hyppimässä kylillä hymy korvissa, tuu moikkaa!

Seuraavaksi on pöytään katettuna hieman inspistä. Videolta näet viisi liikettä, joita harjoitan vahvistamaan nilkan, polven ja lantion toimintaa koripallon pelaamisen tueksi. Videon alta näet koutsi Jani Parkkisen kirjoittamat ohjeet liikkeisiin. Nää liikkeet natsaa sullekin, jos koet halua parantaa vaikkapa ryhtiä, juoksun taloudellisuutta, kävelyn helppoutta tai yleistä hyvinvointia arkeen. Liikkeistä on hyötyä muihinkin palloilulajeihin, kuten jalka- ja lentopalloon. Testaa vaikka!

Perusteet siis kuntoon ja videoo alta kehiin!

Janin sanalliset ohjeet kuvien kera, por favor!

1. Yhden jalan kyykky penkille

FOKUS: polvi ja etureisi

- yhdellä jalalla seisten, lähde rauhassa istuutumaan kohti penkkiä

- pyri pitämään ylävartalo pystysuorassa, tätä helpottaa käsillä eteenpäin kurottaminen

- hae kevyt kosketus penkkiin ja nouse sen jälkeen takaisin pystyyn

- nilkan, polven ja lonkan olisi hyvä pysyä samassa pystysuorassa linjassa edestäpäin katsottuna

- haastavuutta saa säädeltyä penkin korkeutta muokkaamalla

- esimerkki toistomäärä 3x8-12 per jalka

2. Yhden jalan kyykky kulmalaudalla

FOKUS: nilkka ja pohje

- asetu yhdellä jalalla seisomaan kaltevalle tasolle siten, että kantapää on ilmassa ja jalkapohja noin vaakatasossa

- yritä pitää tasapaino, pitäen polvi ja lonkka pienessä koukussa

- jos tasapaino pysyy hyvin hallussa, voit lisätä haastavuutta tekemällä hieman syvempää kyykkyliikettä

- esimerkki toistomäärä 3x30-60sek per jalka

3. Yhden jalan alastulon hallinta + hyppy

FOKUS: koko jalan hallinta ja räjähtävä voima

- seiso päkiällä yhdellä jalalla, kädet ylhäällä

- tiputtaudu nopeasti matalampaan asentoon ja pyri pitämään kantapää juuri ja juuri ilmassa sekä tasapaino hallussa

- kun löydät tasapainon, hyppää yhdellä jalalla ilmaan ja laskeutuessa löydä sama tasapainoinen asento uudestaan

- esimerkki toistomäärä 3x5 per jalka

4a. Yhden jalan kurotukset, palikoiden asettelu

FOKUS: yhden jalan hallinta, lonkan lihakset

- yhdellä jalalla seisten, aseta kädellä kurottaen tavaroita (esim. jenga- tai legopalikoita) yksitellen eri puolille lattiaa

- voit jatkaa harjoitetta keräämällä tämän jälkeen tavarat yksitellen takaisin käteen

- liikkeen olisi hyvä tulla pääasiassa jalalla ja lantiolla joustaen, ei selkää pyöristäen

- esimerkki toistomäärä 3x5 palikkaa maahan ja takaisin per jalka

4b. Yhden jalan kurotukset, palikoiden kiertäminen

FOKUS: yhden jalan hallinta ja voima

- kun lattialle on asetettu muutama palikka eri suuntiin, lähde kiertämään niitä toisella jalalla kurottaen

- yritä pitää kurottava jalka mahdollisimman lähellä lattiaa ja etsi mahdollisimman monta eri reittiä palikoiden ympäri

- haastavuutta saa muokattua palikoiden etäisyyttä ja paikkaa muuttamalla

- palikoiden paikkoja kannattaa hieman vaihtaa sarjojen välissä

- esimerkki toistomäärä 3x30-60sek per jalka

5. Askelkyykkypito

FOKUS: koko jalan voima ja kestävyys

- asetu toispolviseisontaan

- lähde viemään painoa etummaiselle jalalle niin paljon, että taaemman jalan polvi nousee irti maasta muutaman sentin ja pidä tämä asento

- taaemman jalan kantapään seinään tukemalla tulee asennosta usein tasapainoisempi

- sivulta päin katsottuna, polvi saa olla hieman varpaiden etupuolella ja nenä hieman polven etupuolella

- edestäpäin katsottuna varpaat, polvi ja lonkka olisi hyvä pitää samassa pystysuorassa linjassa

- liikkeen pitäisi tuntua sekä etureidessä että pakarassa

- esimerkki toistomäärä 3x20-40sek per jalka

Jos liikkeet ovat sinulle uusia niin aloitathan maltillisesti! Liikkeiden ei tulisi aiheuttaa muuta kipua, kuin ehkä hieman lihasarkuutta treeniä seuraavana päivänä.

Tosta sulle testiin loistavia harjoitteita. Laita postauksesta kommenttia tuohon alle, jos tulee intoo. Suosittelen lämpimästi Optimoven palveluita. Mun mielestä jokaisen olisi hyvä välillä käydä ns. varikolla tsekkaamassa mitenkä se kroppa oikein pelaa. Jos sulla on avun tarvetta tai muuten mielenkiintoa nostaa liikkumisen tasoa, käy ihmeessä tarkastamassa: www.optimovejkl.com

Palataan pian! :)

bottom of page